Verhalen delen en kennis op doen tijdens de Dementietafel

Afgelopen dinsdag 16 april werd de Dementietafel weer georganiseerd, een initiatief vanuit 6 zorgorganisaties*. De avond stond in het teken van verhalen delen, kennis opdoen en antwoord krijgen op vragen die over de zorg, ondersteuning en omgang gaan van iemand met een verstandelijke beperking en dementie.

Verhalen delen en kennis op doen tijdens de Dementietafel

Collega Fleur (gedragsdeskundige bij WLGroep): “De deelnemers kwamen samen om te praten over het thema medicatie. Onder leiding van José (arts VG) werd ingegaan op de complexe vraag of medicatie bij dementie een vloek of een zegen is. De avond begon met een verkenning naar probleemgedrag bij dementie, waarbij er ook vanuit de zaal voorbeelden werden genoemd zoals angst, somberheid, agressie en agitatie. Daarna werden de verschillende fasen van dementie besproken en welke medicatie een optie is bij bovenstaande probleemgedragingen. Niet geheel onbelangrijk, de bijwerkingen werden ook onder de loep genomen. Het belangrijkste dat naar voren kwam, is dat de keuze voor medicatie altijd maatwerk is. De samenwerking tussen familie, de arts, gedragsdeskundigen en begeleiders is essentieel om afspraken te maken en de meest passende zorg te bieden aan mensen met dementie!”

De dementietafel wordt twee keer per jaar georganiseerd met elke keer een ander thema. In september bestaat de Dementietafel 10 jaar! Met dit jubileum in het vooruitzicht, kijkt de werkgroep van de Dementietafel terug op tien jaar van waardevolle en leerzame bijeenkomsten. Op 24 september staat de volgende Dementietafel gepland. Wil je op de hoogte blijven van alles rondom de Dementietafel, schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Dit kan door te mailen naar: dementietafel-noordholland@outlook.com

* Esdégé-Reigersdaal, 's Heeren Loo, Raphaëlstichting, DeWaerden, Stichting Philadelphia Zorg